Summer Sale: 20% korting op alles

-20%

Gebruik de kortingscode SUMMER24
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Hoe werkt een momentsleutel?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Hoe werkt een momentsleutel?

In de vorige blog over momentsleutels hebben we uitgelegd wat een momentsleutel is en waarvoor het dient. In deze blog gaan we daar verder op in door uit te leggen hoe een momentsleutel nou precies werkt en hoe u hem moet gebruiken.

Wanneer we aan de slag gaan met de momentsleutel is het vooraf belangrijk om te weten of de momentsleutel linksom en rechtsom kan draaien of alleen rechtsom. Er zijn namelijk ook moeren en bouten met tegendraads schroefdraad. Gebruik hiervoor een sleutel die zowel linksom als rechtsom kan draaien. Wanneer u met normale bouten werkt, is een rechtsdraaiende momentsleutel perfect.

“Wanneer de spanning op de veer toeneemt, neemt ook de kracht van de momentsleutel toe. Hoe strakker de veer, des te meer kracht (Nm) de sleutel aan kan.” 

Een momentsleutel werkt in de basis hetzelfde als een ring/steeksleutel of een ratelsleutel. Het wordt gebruikt voor het vastzetten van moeren en bouten. Net als een ratelsleutels heeft een momentsleutel ook een ratelmechanisme. Rechtsom kan de sleutel dus wel kracht uitoefenen, maar linksom niet. Hierdoor hoeft u, in tegenstelling tot een ring/steeksleutel, de sleutel niet steeds van de bout af te halen.

Toch is een momentsleutel anders dan een ratelsleutel. Waar u bij een ratelsleutel altijd kracht uit kunt oefenen, kan dat bij een momentsleutel maar tot een ingesteld moment. Hierdoor voorkomt u dat de bout of moer te strak wordt aangedraaid. Waar de hefboom van een ratel bestaat uit massief metaal, heeft de momentsleutel een veer in de hefboom zitten. Wanneer de spanning op de veer toeneemt, neemt ook de kracht van de momentsleutel toe. Hoe strakker de veer, des te meer kracht (Nm) de sleutel aan kan. Hierdoor hebben grotere momentsleutels meer bereik in moment dan kleinere momentsleutels. De veer is groter en kan meer spanning leveren. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het bereik van de sleutel.

Voordat u de bout gaat vastdraaien met een momentsleutel, moet u weten welk moment bij de bout past. Bij auto- en motorfabrikanten staat dit meestal in de handleiding vermeld. Zo niet, raadpleeg dan de fabrikant.

Nu gaan we de juiste dop op de momentsleutel zetten om de bout aan te draaien. De aansluitingen van momentsleutels verschillen. Hierdoor past niet elke dopsleutel op elke momentsleutel. Dit kan verschillen in: ¼”, ⅜”, ½, ¾” en 1". Doppensets zijn eindeloos uit te breiden.

U stelt de momentsleutel in op het juiste moment en trekt aan de momentsleutel met de wijzers van de klok mee (rechtsom). Door een heffende beweging te maken, draait de bout of moer steeds verder om het schroefdraad tot het klemt of aan het einde is gekomen van het schroefdraad. Dit is het punt waar de momentsleutel zich onderscheidt van een ratelsleutel: bij een ratelsleutel kunt u het zo strak draaien als u zelf kunt. Een momentsleutel stopt automatisch bij het ingestelde moment. U kunt nog wel steeds de heffende beweging maken, maar de sleutel zet geen kracht meer. De bout of moer is nu vast gezet op het juiste moment.

Nadat u gewerkt heeft met een momentsleutel, is het heel belangrijk dat u de veer in de momentsleutel altijd weer ontspant. Dus opbergen in de minimale stand. Hierdoor zal er geen verloop in de nauwkeurigheid optreden. Wanneer u dat niet doet, zal de veer “vervormen”, waardoor de waardes veranderen.

Wilt u graag meer advies voor het gebruik en de werking van een momentsleutel? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Lees ook onze andere blogs over momentsleutels:

Wat is een momentsleutel?