Summer Sale: 20% korting op alles

-20%

Gebruik de kortingscode SUMMER24

Zelf je autobanden wisselen

Wanneer het buiten kouder wordt, is het wisselseizoen naar winterbanden bijna standaard geworden. Veel mensen in Nederland laten dit bij een garage doen. Echter, je kunt het zelf ook heel eenvoudig doen. Daarmee kun je veel geld besparen. Met behulp van deze blog kun je stap voor stap zelf jouw band verwisselen. Uiteraard hebben wij alle producten in huis die je bij het banden wisselen nodig heeft!
 

Wanneer is het tijd voor winterbanden?

Zodra het buiten kouder en natter wordt, is het tijd om jouw zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Winterbanden zijn niet alleen handig in de sneeuw, zoals sommige mensen denken. Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt en de remweg korter wordt. Dat kan ook met regen of gladheid van groot belang zijn! Zodra het buiten erg nat wordt en de temperatuur richting het vriespunt zakt, is het slim om de winterbanden onder de auto te zetten. Vaak is dit eind oktober of begin november.
 

Handige tips bij het banden wisselen:

1. Je kunt de bandenspanning checken met behulp van een luchtdrukmeter. De vereiste bandenspanning staat vaak vermeld aan de binnenkant van de tankklep of bij de portier van de auto.
2. Banden kunnen vaak worden opgepompt bij een tankstation. Stel de vereiste hoeveelheid luchtdruk (bar) in op het apparaat door middel van de + en - aanduiding.
3. De profieldiepte van je banden meet je met een profielmeter. Het profiel mag niet minder zijn dan 1,6 mm.
4. Voor (pech) onderweg heeft Datona ook een handige lichtgewicht krik.

Na deze handige tips ben je klaar om de banden te verwisselen. Dit doe je zo:

Stap 1 - Zet uw auto veilig neer

Zet jouw auto zo neer, zodat er aan beide kanten ruimte overblijft voor de krik. Zet vervolgens de auto op de handrem. Gebruik wielkeggen om ervoor te zorgen dat de auto niet van zijn plek rolt.

Stap 2 - Krik de auto een klein beetje omhoog

Zoek de krikpunten op en check de krikbeveiliging. Elke auto heeft 4 krikpunten. Kijk in de handleiding van je auto of vraag jouw dealer voor de exacte locatie van de krikpunten. Zorg er altijd voor dat de krikbeveiliging vast zit. Gebruik een krik (met het juiste draagvermogen voor jouw auto) om de druk van de wielen te verlagen voordat je de bouten losdraait. Meer lezen over het plaatsen van een krik? Lees onze blog: Hoe plaats ik een krik?

Stap 3 - Draai de wielbouten los en krik de auto omhoog

Gebruik een kruissleutel om de vier of vijf wielbouten een stukje los te draaien. Krik de auto omhoog, zodat de assteunen eronder geschoven kunnen worden. Bij Datona.nl zijn vele verschillende krikken op voorraad.

Stap 4 - Plaats de assteunen onder de auto

Plaats de twee assteunen voor uw eigen veiligheid onder de auto. De assteunen zijn tevens een ondersteuning van de krik. Plaats de assteunen vlak naast de krikpunten, daar is het chassis het sterkst. Meer lezen over het plaatsen van assteunen? Lees onze blog Hoe plaats ik assteunen?

Stap 5 - Verwijder de wielbouten en het wiel

Verwijder alle wielbouten met behulp van een kruissleutel. Vervolgens kan het wiel vewijderd worden. Je kunt de wielen/banden makkelijk in jouw garage opbergen met behulp van onze verrijdbare autobandenstandaard en opbergsysteem.

TIP: spuit de wielen eerst af voordat je ze opbergt. Zo blijven ze mooi schoon en tast het vuil de wielen niet aan.

Stap 6 - Plaats het nieuwe wiel

Plaats het nieuwe wiel en zorg ervoor dat de wielboutgaten overeenkomen met de gaten van de auto. Tip: controleer bij het plaatsen van het nieuwe wiel of het de juiste profieldiepte en bandenspanning bevat.

Stap 7 - Draai de wielbouten handvast

Plaats de wielbouten weer terug en draai deze kruislings handvast met een kruissleutel.

Stap 8 - Laat de auto langzaam een stukje zakken

Haal de assteunen onder de auto vandaan en draai de beveiliging van de krik los. Laat de auto langzaam zakken en draai de beveiliging weer vast zodat de wielen de grond raken.

Stap 9 - Draai de bouten vast met het juiste aanhaalmoment

Draai de wielbouten vast met behulp van een momentsleutel. Kijk in de handleiding van de auto of bel jouw dealer voor het exacte aanhaalmoment. Draai vervolgens net zolang door tot je een klik hoort.

Stap 10 - Laat de auto volledig zakken

Nadat alle wielbouten zijn vastgedraaid, kun je de beveiliging van de krik weer losdraaien. De auto zal hierdoor zakken tot aan de grond. Als de auto aan de grond staat, kunt je de beveiliging van de krik weer vastdraaien. Je bent nu klaar voor vertrek!

Wilt je andere banden, maar dezelfde velgen onder uw auto? Bekijk dan onderstaand filmpje over ons banden demonteerapparaat.

* Datona.nl is niet verantwoordelijk voor het verkeerd verwisselen van de wielen - deze blog is puur als handleiding bedoeld en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Geschreven door Datona op 24 February 2022

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf