Summer Sale: 20% korting op alles

-20%

Gebruik de kortingscode SUMMER24

Hoe maak ik mijn motor klaar voor het motorseizoen?

Het is voorjaar. Dé tijd om weer lekker op de motor te stappen. Heerlijk toeren en prachtige plekken ontdekken. Uiteraard wil je wel veilig en onbezorgd op pad. Datona helpt je graag bij een goede voorbereiding, zodat je optimaal kunt genieten van het nieuwe motorseizoen. Van het checken van de remmen tot het vervangen van bougies, we zetten de zes belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Controleer je motor aan de hand van 6 stappen

Het moment waarop je de motor weer uit de winterstalling haalt blijft een fijn en bijzonder gevoel. Het liefst trek je er na een snelle wasbeurt van je tweewieler direct op uit. Wees echter verstandig. Kies eerst voor een goede controle van de motor, zodat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Stap 1: paddockstands en motorgereedschap

Nadat je de beschermhoes van de motor hebt getrokken, neem je natuurlijk eerst even de tijd om te genieten. Daar staat ie dan weer, te glimmen in het zonlicht. Uiteraard is voor stalling en onderhoud een goede paddockstand onmisbaar. Datona heeft tientallen soorten op voorraad. Zorg daarnaast voor een professionele en volledige gereedschapskoffer. In onze webwinkel vind je een groot assortiment, geschikt voor zowel de hobby sleutelaar als professionele motorbedrijven. Daarnaast bieden wij een speciaal lente-check-pakket. Het pakket bevat alle handige items om jouw motor klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Stap 2: bandenspanning en profieldiepte

Is bovenstaande geregeld, dan kun je aan de slag. Check allereerst de bandenspanning en de profieldiepte. De minimale profieldiepte voor motoren is 1 mm, maar aanbevolen wordt om de banden al bij een diepte van 2 mm te vervangen. Met onze bandenprofielmeter meet je eenvoudig de diepte van het profiel. Op de klok staat aangegeven wanneer je boven een diepte van 1.6 mm zit. De terugverende profielmeter is geschikt voor APK-keuringen. Wij verkopen ook een profielmeter in handig penmodel.

Een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging, kortere remweg, lager brandstofgebruik en langere levensduur van de banden. Controleer daarom altijd de bandenspanning vóórdat je weer aan je eerste rit begint, maar ook gedurende het motorseizoen. Met de digitale bandenspanningsmeter van Datona is het meten van de bandenspanning een peulenschil.

Stap 3: vervangen olie en filters

Klaar met de banden, dan is het tijd voor het vervangen van de oude olie. Denk daarbij ook direct aan het oliefilter. Aan de kleur van de binnenkant van het filter kun je zien of het aan vervanging toe is. Ook voor deze stap heeft Datona alles in huis. Van olieopvangbak tot oliefiltertang.

Stap 4: remmen en koeling

Nog heel even geduld voordat je op de motor kan stappen, want eerst moeten ook nog de remmen worden gecontroleerd. Remmen die versleten zijn of vastzitten, kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarnaast is ons advies om jaarlijks de remvloeistof te vervangen. Hiermee voorkom je dat de remdruk wegvalt en je niet meer kunt remmen. Hoe bruiner de remvloeistof, hoe meer vocht deze bevat.

Nieuwe remvloeistof is bijna doorzichtig. Wij hebben onder andere een universele remontluchter in ons assortiment, waarmee je binnen enkele seconden de remmen volledig ontlucht. Vergeet ook de koelvloeistof niet. Deze voorkomt het oververhit raken van je motor.

Stap 5: vervang de bougies van je motor

We zijn er bijna. Check nog even de verlichting van de motor, vul de tank met verse benzine en vervang oude bougies. Oude bougies vonken vaak minder goed, waardoor het vermogen van je motor afneemt. Het rijcomfort wordt direct een stuk minder. Maak een keuze tussen de juiste maat bougiedop en gebruik een momentsleutel om je bougie goed vast te zetten.

Stap 6: rijden maar

En dan is het zover. Je motor is klaar voor gebruik, rijden maar. Natuurlijk is het verleidelijk om je gas direct vol open te trekken, maar doe het in deze eerste rit even rustig aan. Geef de banden en de motor de tijd om rustig op te warmen. Ook is het goed om zelf weer even aan de motor te wennen.

Tot slot: ketting afstellen en smeren

Genoten van de eerste rit? Smeer bij thuiskomst dan nog even de ketting en stel deze goed af. Deze laatste stap gaat beter wanneer de ketting nog warm is, vandaar dat je beter eerst een korte rit kunt maken. Datona wenst je een onbezorgd en veilig motorseizoen!

Geschreven door Rintje Ritsma op 15 February 2022

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf