BTW-vrije dagen: 21% korting op alles!

-21%

Gebruik de kortingscode BTWVRIJ
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Hoe stel ik een momentsleutel in?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Hoe stel ik een momentsleutel in?

Het belangrijkste van een momentsleutel is het ingestelde moment. Wanneer deze niet goed is ingesteld, kan de bout of moer alsnog te strak of te los aangedraaid zijn dan nodig is. In deze blog gaan we uitgebreid in op het instellen van de momentsleutel. Dit kan zowel handmatig als digitaal.

Handmatig instelbare momentsleutels zijn de meest voorkomende sleutels. Het instellen van deze sleutels gebeurt in de meeste gevallen door aan het handvat, het uiteinde van de sleutel, te draaien. Sommige momentsleutels zijn voorzien van een beveiliging. De beveiliging zorgt ervoor dat de sleutel niet van moment veranderd tijdens het werken. Het moment kan pas verteld worden, wanneer de veiligheidspal naar beneden wordt getrokken.

“Door het handvat linksom te draaien, krijgt de sleutel meer moment. Wanneer het handvat rechtsom gedraaid wordt, verliest de sleutel moment.“

Als voorbeeld gebruiken we de Mannesmann momentsleutel met een 3/8” opname en een bereik van 20 t/m 110 Nm.

In de momentsleutel zit een veer die onder spanning staat. Wanneer er weinig spanning op de veer staat, kan deze minder kracht uitoefenen en heeft het dus een laag moment. Wanneer er juist veel spanning staat op de veer, kan deze ook veel kracht uitoefenen. Het heeft dan een hoog moment. Door het handvat linksom te draaien, wordt de momentsleutel korter. Er komt meer spanning op de veer te staan en het moment wordt groter. Wanneer het handvat rechtsom gedraaid wordt, wordt de sleutel juist langer, de spanning op de veer neemt af en dus ook het moment.

Op de momentsleutel zelf staat het bereik dat de sleutel aan kan in newtonmeters aangegeven. Vanaf het handvat gezien staat onderaf het minimale bereik (20 Nm) en bovenaan het maximale bereik (110 Nm). Daartussen in zitten, net als bij een maatbeker, gelijkwaardige tussenstappen (stappen van 10 Nm). Door het handvat linksom of rechtsom te draaien kan dus het gewenste moment ingesteld worden op de juiste newtonmeters. Ook op het draaimechanisme van het handvat staan getallen. Deze getallen zijn een stuk kleiner dan op de sleutel zelf. Met de getallen op het draaimechanisme kan de momentsleutel erg nauwkeurig ingesteld worden (stappen van 0,5 Nm).

De stappen op het draaimechanisme verschillen heel erg per sleutel. Een momentsleutel met een klein bereik heeft ook kleinere stappen op zowel de momentsleutel als het draaimechanisme staan. Daardoor kunnen deze sleutels soms wel tot de decimaal nauwkeurig ingesteld worden. Sleutels met een groot bereik hebben grotere stappen en kunnen daardoor ook minder nauwkeurig worden ingesteld. Nu is dat geen ramp, want bij een moment van 300 Nm komt het niet op één decimaal aan. Bij een moment van 10 Nm kan het juist weer heel belangrijk zijn.

Naast handmatige instelbare sleutels, zijn er ook digitale momentsleutels te verkrijgen. Deze sleutels zijn een stuk nauwkeuriger dan handmatige in te stellen momentsleutels. Waar bij handmatige sleutels alleen sleutels met een heel klein bereik op de decimaal nauwkeurig in te stellen zijn, kunnen digitale sleutels vrijwel altijd op de decimaal nauwkeurig ingesteld worden. Ongeacht het bereik van de sleutel. Daarentegen zijn digitaal verstelbare sleutels wel een stuk duurder dan handmatige momentsleutels. Het instellen van een digitale momentsleutel verschilt per sleutel en fabrikant. Lees daarom eerst de gebruiksaanwijzing goed.

TIP: zorg er wel voor dat de momentsleutel na gebruik weer op het laagste moment wordt ingesteld, om zo de veer in de momentsleutel te ontspannen. Wanneer de veer voor lange tijd op spanning staat, zullen er afwijkingen ontstaan tussen het ingestelde moment en het exacte moment.

Wilt u graag meer advies voor het instellen van de momentsleutel? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Lees ook onze andere blogs over momentsleutels:

Wat is een momentsleutel?
Hoe werkt een momentsleutel?