Mega Magazijn Opruiming

20 %

20% korting op alles | Gebruik de code 'MAGAZIJN20'.
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Zelf banden wisselen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Zelf banden wisselen

Wanneer het buiten kouder wordt, is het wisselseizoen naar winterbanden bijna standaard geworden. Veel mensen in Nederland laten dit bij een garage doen. Echter, u kunt het zelf ook heel eenvoudig doen. Daarmee kunt u veel geld besparen. Met behulp van deze blog kunt u stap voor stap zelf uw band verwisselen. Uiteraard hebben wij alle producten in huis die u bij het banden wisselen nodig heeft!

Wanneer winterbanden?

Zodra het buiten kouder en natter wordt, is het tijd om uw zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Winterbanden zijn niet alleen handig in de sneeuw, zoals sommige mensen denken. Winterbanden zorgen ervoor dat u meer grip heeft en uw remweg korter wordt. Dat kan ook met regen of gladheid van groot belang zijn! Zodra het buiten erg nat wordt en de temperatuur richting het vriespunt zakt, is het slim om de winterbanden onder de auto te zetten. Vaak is dit eind oktober of begin november.

Handige tips

1. U kunt de bandenspanning checken met behulp van een luchtdrukmeter. De vereiste bandenspanning staat vaak vermeld aan de binnenkant van uw tankklep of bij de portier van uw auto.
2. Banden kunnen vaak worden opgepompt bij een tankstation. Stel de vereiste hoeveelheid luchtdruk (bar) in op het apparaat door middel van de + en - aanduiding.
3. De profieldiepte van uw banden meet u met een profielmeter. Het profiel mag niet minder zijn dan 1,6 mm.
4. Voor (pech) onderweg heeft Datona ook een handige lichtgewicht krik.

Benodigdheden

Stap 1 - Zet uw auto veilig neer

Zet uw auto zo neer, zodat er aan beide kanten ruimte overblijft voor de krik. Zet vervolgens de auto op de handrem. Gebruik wielkeggen om ervoor te zorgen dat de auto niet van zijn plek rolt.

Stap 2 - Krik de auto een klein beetje omhoog

Zoek de krikpunten op en check de krikbeveiliging. Elke auto heeft 4 krikpunten. Kijk in de handleiding van uw auto of vraag uw dealer voor de exacte locatie van de krikpunten. Zorg er altijd voor dat de krikbeveiliging vast zit. Gebruik een krik (met het juiste draagvermogen voor uw auto) om de druk van de wielen te verlagen voordat u de bouten losdraait. Meer lezen over het plaatsen van een krik? Lees onze blogs 'Hoe plaats in een krik?' en 'Welke autokrik heb ik nodig?'

Stap 3 - Draai de wielbouten los en krik de auto omhoog

Gebruik een kruissleutel om de vier of vijf wielbouten een stukje los te draaien. Krik de auto omhoog, zodat de assteunen eronder geschoven kunnen worden. Bij Datona.nl zijn vele verschillende krikken op voorraad.

Stap 4 - Plaats de assteunen

Plaats de twee assteunen voor uw eigen veiligheid onder de auto. De assteunen zijn tevens een ondersteuning van de krik. Plaats de assteunen vlak naast de krikpunten, daar is het chassis het sterkst. Meer lezen over het plaatsen van assteunen? Lees onze blog 'Hoe plaats ik assteunen?'

Stap 5 - Verwijder de wielbouten en het wiel

Verwijder alle wielbouten met behulp van een kruissleutel. Vervolgens kan het wiel vewijderd worden. U kunt de wielen/banden makkelijk in uw garage opbergen met behulp van onze verrijdbare autobandenstandaard en opbergsysteem.

TIP: spuit de wielen eerst af voordat u ze opbergt. Zo blijven ze mooi schoon en tast het vuil de wielen niet aan.

Stap 6 - Plaats het nieuwe wiel

Plaats het nieuwe wiel en zorg ervoor dat de wielboutgaten overeenkomen met de gaten van de auto. Tip: controleer bij het plaatsen van het nieuwe wiel of het de juiste profieldiepte en bandenspanning bevat.

Stap 7 - Draai de wielbouten handvast

Plaats de wielbouten weer terug en draai deze kruislings handvast met een kruissleutel (zie afbeelding).

Stap 8 - Laat de auto langzaam een stukje zakken

Haal de assteunen onder de auto vandaan en draai de beveiliging van de krik los. Laat de auto langzaam zakken en draai de beveiliging weer vast zodat de wielen de grond raken.

Stap 9 - Draai de bouten vast met het juiste aanhaalmoment

Draai de wielbouten vast met behulp van een momentsleutel. Kijk in de handleiding van de auto of bel uw dealer voor het exacte aanhaalmoment. Draai vervolgens net zolang door tot u een klik hoort.

Stap 10 - Laat de auto volledig zakken

Nadat alle wielbouten zijn vastgedraaid, kunt u de beveiliging van de krik weer losdraaien. De auto zal hierdoor zakken tot aan de grond. Als de auto aan de grond staat, kunt u de beveiliging van de krik weer vastdraaien. U bent nu klaar voor vertrek!

 

Wilt u andere banden, maar dezelfde velgen onder uw auto? Bekijk dan onderstaand filmpje over ons banden demonteerapparaat.

 

 

 

* Datona.nl is niet verantwoordelijk voor het verkeerd verwisselen van de wielen - deze blog is puur als handleiding bedoeld en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.