20% korting op alles

-20%

Gebruik de code 'DAT25'
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Wat is de juiste lengte van een oprijplaat?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is de juiste lengte van een oprijplaat?

Oprijplaten worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden, zoals het in- en uitladen van goederen in een bestelauto of aanhangwagens. Maar ook auto'smotoren, scootmobielen, elektrische fietsen en zitmaaiers worden geregeld vervoerd via een aanhangwagen of bus.

Veel mensen die op het op het punt staan om een oprijplaat aan te schaffen, twijfelen over de juiste lengte van de oprijplaat. Een langere oprijplaat heeft een kleine hellingshoek, waardoor het vervoersmiddel eenvoudig omhoog te drukken is. Maar hierdoor is de oprijplaat minder sterk en vaak ook duurder en minder handig om mee te nemen. Een korte rijplaat is sterker, maar vergroot de hellingshoek. Hierdoor is het in- en uitladen weer moeilijk en bij te korte oprijplaten zelfs gevaarlijk.

“De formule voor de minimale lengte van de oprijplaat is driemaal de hoogte die moet worden overbrugd.“

Na veel passen en meten hebben we door de jaren heen een vuistregel bedacht om er achter te komen welke lengte een oprijplaat moet hebben om een bepaalde hoogte uit te overbruggen. Hierbij is de hellingshoek goed overbrugbaar voor alle te vervoeren voertuigen en goederen.

Op zich is de vuistregel geen ingewikkelde formule, maar het geeft een goed inzicht in de lengte van de plaat, zonder dat je hoeft te passen en meten. De formule voor de lengte van de oprijplaat is driemaal de hoogte die moet worden overbrugd, oftewel: lengte = hoogte x 3.

Voorbeeld: De laadvloer van een aanhangwagen is 60 cm hoog. Wanneer we 60 cm vermenigvuldigen met 3 is de oprijplaat minimaal 180 cm lang.

Nu is de vuistregel slechts een goede en algemene indicatie. Mocht het niet precies uitkomen met het aantal centimeters, dan kunt u altijd nog 10% speling voor een langere of kortere oprijplaat hanteren.

Naast de lengte is uiteraard ook het maximale draagvermogen van de rijplaat van belang. Wilt u graag meer advies over oprijplaten? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.