20% korting op alles

-20%

Gebruik de code 'DAT25'
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Veelgestelde vragen straalketel

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Veelgestelde vragen straalketel


Hoe werkt een straalketel?

Een straalketel doet in feite hetzelfde als schuurpapier. Het schuurt de bovenlaag van het te stralen werkstuk. De straalketel blaast onder grote luchtdruk straalmiddel op de te stralen ondergrond, waardoor de bovenlaag wordt aangetast. Dit kan een verflaag zijn, maar ook roest of vettigheid. Het straalmiddel verwijdert de bovenlaag, waardoor er weer een mooie onderlaag te voorschijn komt.

Een straalketel wordt vaak gebruikt voor het restaureren van auto's, motoren, boten en tractors. Maar ook voor het schuren van houten meubelen zoals tafels, stoelen, banken, keukens en trappen. Een straalketel is alleen te gebruiken in combinatie met een compressor.

Welke straalketel heb ik nodig?

Datona heeft diverse straalketels in het assortiment. Deze verschillen voornamelijk in grootte. De straalketels hebben een ketelinhoud van o.a. 20 liter, 45 liter en 80 liter. Kleine werkstukken of oppervlakken, zoals losse auto-onderdelen, kunnen uitstekend gestraald worden met een straalketel met een ketelinhoud van bijvoorbeeld 20 of 45 liter. De straalketel met een ketelinhoud van 45 liter is ook erg geschikt voor het stralen van houten meubels. Voor grote oppervlakken, zoals carrosserie stukken en gevels wordt een 80 liter straalketel aangeraden.

Ook het kiezen van de juiste straalmiddelen voor een straalketel is van groot belang. Wanneer er slechts met één straalmiddel gestraald wordt, is een 45 liter of 80 liter straalketel uitstekend. Als er met meerdere straalmiddelen gewerkt wordt, is een kleine ketel eerder aan te raden, zoals de 20 en 45 liter. Deze is eerder leeg, waardoor hij eenvoudig voorzien kan worden van een ander straalmiddel. Het vervangen van een volle straalketel kan een vervelende klus zijn. De straalketel moet dan ook goed schoongemaakt worden, voordat hij gevuld wordt met een ander straalmiddel. Als het oude straalmiddel achterblijft, kan dit bij het nieuwe straalmiddel verstoppingen veroorzaken.

Welk straalmiddel heb ik nodig?

Ieder straalmiddel voor straalketels is eenmalig te gebruiken en heeft zijn eigen kenmerken. Niet elk straalmiddel is geschikt voor elke ondergrond. Voor een straalketel zijn verschillende straalmiddelen geschikt, zoals soda, olivinezand en aluminiumcilicaat.

Soda is een zacht straalgrit dat ideaal is voor het zandstralen van aluminium, hout, steen, kunststof en glasvezel. Ook voor gevelreiniging en het verwijderen van graffiti is dit product uitermate geschikt. Het eindresultaat van dit straalgrit is een semi ruw oppervlak. Soda is ideaal doordat het na gebruik besproeid kan worden met water, waardoor het oplost. Wanneer u soda gebruikt in een andere ketel dan een speciale soda straalketel, dient u een soda blasting kit te monteren op de straalketel.

Wordt veel gebruikt voor: Verwijderen van verf en lak bij autorestauratie, verwijderen van graffiti
Voor het zandstralen van: Blik, auto motoren, aluminium
Geschikt voor: Straalketel
Eindresultaat: Semi ruw
Hardheid: 0.05 – 0.20 mm
Vorm: Rond

Olivinezand is een straalgrit dat veel wordt gebruikt voor het reinigen van gevels en beton en het verwijderen van graffiti. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt bij het stralen van hout doordat het geen ijzeren deeltjes bevat. Hierdoor kan er achteraf geen roestvorming ontstaan door het stralen. Olivinezand is alleen bruikbaar voor straalketels.

Wordt veel gebruikt voor: Reinigen gevels/beton, verwijderen graffiti, verwijderen verf/waslaag
Voor het zandstralen van: Beton, steen, gevels, hout
Geschikt voor: Straalketel
Eindresultaat: Ruw oppervlak
Hardheid: 0.1 – 0.3 mm
Vorm: Kantig

Aluminiumsilicaat is een straalgrit dat uitermate geschikt is voor het verwijderen van zware roest. Aangezien dit straalmiddel snel splijt en dus éénmalig te gebruiken is, is dit straalgrit alleen bedoeld voor straalketels.

Wordt veel gebruikt voor: Scheepsbouw, weg- en waterbouw, gevel- en betonsanering, verwijderen zware roest en verf van vele metalen.
Voor het zandstralen van: Alle ijzermetalen (zoals aluminium, ijzer, RVS, staal)
Geschikt voor: Straalketel
Eindresultaat: Ruw oppervlak
Hardheid: 0.1 – 0.4 mm
Vorm: Scherp en kantig

Wat voor compressor moet ik gebruiken?

De compressor die u gebruikt voor het stralen moet een minimale ketelinhoud hebben van 100L met een luchtverbruik van minimaal 350L/Min. Er dient altijd op een werkdruk van maximaal 3-6 bar gestraald te worden, wat ingesteld wordt op de compressor zelf. Ook mag de slang tussen de compressor en de straalketel niet langer zijn dan 3 meter.

Uiteraard kunt u voor meer informatie onze specialisten raadplegen.