BTW-vrije dagen: 21% korting op alles!

-21%

Gebruik de kortingscode BTWVRIJ
  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

  • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

  • Gratis retourneren binnen 180 dagen

  • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

Wat is het verschil tussen Engels en metrisch gereedschap?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is het verschil tussen Engels en metrisch gereedschap?

Misschien bent u wel eens in aanraking gekomen met Engelse moeren of bouten of Engels gereedschap en vraagt u zich af wat het verschil eigenlijk is tussen Engels en Europees gereedschap. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, gaan we terug in de tijd.

Tot in de late 18e eeuw hanteerde ieder land nog zijn eigen maatvoering. Napoleon vond dat hier een einde aan moest komen en besloot hierom het metrische stelsel, afgeleid van 1 meter, in te voeren in alle veroverde landen. Dat bestond op dat moment uit bijna heel West-Europa. Engeland en het Verenigd Koninkrijk behoorden hier echter niet toe en bleven, net als Canada, met de Engelse maatvoering werken. Deze was gebaseerd op basis van inches.

“Metrisch gereedschap werkt met alle afgeleiden van een meter, zoals centimeters en millimeters. In het Engelse stelsel is alles gebaseerd op inches

Uiteindelijk gingen steeds meer landen over op het metrische stelsel en ook Engeland stapte in 1975 over. Daarom is het goed mogelijk dat u nog steeds in het bezit bent van een Engelse klassieker zoals een Jaguar, Range Rover, Land Rover, Mini, Rover en MG. In de Verenigde Staten hanteren ze nog steeds de Engelse maatvoering, waardoor auto's als Chevrolet en motoren als Harley Davidson in de meeste gevallen zijn uitgerust met Engelse bouten en moeren. Dit betreft vooral de uit Amerika ingevoerde auto’s en motoren.

Het verschil tussen Engels en metrisch gereedschap

Op het eerste gezicht lijken de Engelse doppen verbluffend veel op de metrische doppen, maar wie de schuifmaat erbij pakt ziet als snel dat het specifieke verschil in milliliters en soms tienden van millimeters zit. Dit kleine verschil is essentieel in het los en vast draaien van moeren en bouten om te voorkomen dat bouten beschadigd of rond raken.

Metrisch gereedschap werkt met alle afgeleiden van een meter, zoals centimeters en millimeters. In het Engelse stelsel is alles gebaseerd op inches, zoals 1 inch, ¾ inch, ½ inch en ⅛ inch. Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Wanneer u een bout of moer wilt aandraaien met een metrische steeksleutel, kan het dus voorkomen dat deze net te groot of te klein is. In dit geval heeft u met een Engelse bout of moer te maken.

Daarnaast is er nog een groot verschil tussen Engelse en metrische bouten en dat is de draairichting.

In de webshop van Datona vindt u diverse Engelse doppensets en Engelse sleutelsets , waardoor u ook met gemak aan Engelse klassiekers en Amerikaans ingevoerde auto’s en motoren kunt sleutelen.

Wilt u graag meer advies over Engels en metrisch gereedschap? Bel dan vrijblijvend met de experts van Datona. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.