BTW-vrije dagen: 21% korting op alles!

-21%

Gebruik de kortingscode BTWVRIJ
 • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

 • Voor 20.00 besteld, morgen gratis bezorgd

 • Gratis retourneren binnen 180 dagen

 • Betalen zoals u wilt, vooraf en achteraf

6 stappen die je moet doorlopen om zelf de schokdempers van je auto te vervangen

1 Product

Nieuw
Autokrik 2 ton + assteunen 2 ton
Autokrik 2 ton + assteunen 2 ton
€ 99,00 € 118,00
Verwachte levertijd is 18-05-2023

1 Product

6 stappen die je moet doorlopen om zelf je schokdempers te vervangen

In dit artikel vertellen wij jou hoe je in zes stappen zelf je schokdempers kan vervangen. Na verloop van tijd slijt dit onderdelen doordat er constant beweging in het mechanisme is. Hierdoor dienen de schokdempers na verloop van tijd vervangen te worden.

TIP: Mocht je weinig ervaring hebben, dan is het raadzaam om deze klus door een professional te laten uitvoeren. Het vervangen van de schokdempers is een klus die de nodige kennis en de juiste gereedschappen vereist. Allereest informeren wij jou over de werking en het belang van goede schokdempers.

De werking en het belang van goede schokdempers

Voordat jij jouw schokdempers gaat vervangen of laat vervangen, is het belangrijk om te weten wat dit auto-onderdeel precies doet. Een schokdemper is een belangrijk gedeelte van het onderstel van de auto. Het zorgt ervoor dat de ‘schok’ of ‘klap’ wordt opgevangen. De vering van de auto zorgt ervoor dat de klap, dit kan een hobbel of gat in de weg zijn, wordt opgevangen waarnaar de schokdemper ervoor zorgt dat de veren weer gedempt worden.

Daarnaast zorgt de schokdemper dat jouw wielen optimaal contact houden met het wegdek. De demper staat namelijk onder grote druk wat de banden op het afvalt houdt na een drempel of hobbel. Kortom, de schokdempers zijn erg belangrijk voor de veiligheid en wegligging van jouw auto. Daarom is het belangrijk om ze tijdig te vervangen als ze versleten zijn, maar wanneer moeten ze vervangen worden?

De symptomen van een versleten schokdemper

Er zijn een aantal symptomen waaraan je een versleten schokdemper kan herkennen. Toch kan het ook voorkomen dat de bestuurder van de auto niks merkt, terwijl de dempers wel versleten zijn. Het is daarom ook raadzaam om het onderdeel visueel te controleren op eventuele slijtage en defecten.

De symptomen van een versleten schokdemper zijn:

 • De banden van de auto slijten onregelmatig
 • Er lekt vloeistof (olie) uit de schokdempers
 • Het weggedrag van de auto voelt erg zweverig aan
 • De auto veert na een drempel of hobbel meerdere keren door
 • De voorkant van de auto duikt naar beneden als je remt
 • Het voertuig is gevoeliger geworden voor zijwinden (vooral bij hogere snelheden)
 • De auto is lastig te besturen en vertoont onverwacht rijgedrag

Wanneer de auto één of meerdere van deze symptomen vertoont, heeft hij waarschijnlijk last van versleten schokdempers. Lees hier hoe je deze zelf kan vervangen.

Stappenplan om de schokdempers van je auto te vervangen

Stap 1: De auto opkrikken

Allereerst is het belangrijk om de auto los te maken van de grond door hem op te krikken. Hierdoor staat er geen gewicht meer op de vering en schokdempers. Zorg ervoor dat de auto veilig is opgekrikt en wordt ondersteund met assteunen.

Stap 2: Het wiel verwijderen

Wanneer de auto is opgekrikt en veilig staat, kan je het wiel demonteren. Dit doe je moet een kruissleutel of dopsleutel. Indien je extra bescherming wil voor je lichtmetalen velgen kan je ervoor kiezen om een doppenset met telfonbescherming te gebruiken.

Stap 3: Het wiel losmaken van de schokdemper

De schokdemper zit vast aan de wielnaaf, zodat de klappen van het wiel worden opgevangen. Je kunt de bouten losmaken, zodat de schokdemper los komt. Het helpt als je eerst het wiel, de remklauw en de remschijf los maakt zodat je wat meer ruimte heb. TIP: Als de bouten moeilijk los komen kan je er een beetje WD-40 op spuiten.

Stap 4: Het losmaken van de veerpootlager

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, zit de schokdemper alleen nog vast aan de veerpootlager. Deze vind je onder de motorkap van jouw auto. Verwijder de veerpootlager, zodat de schokdemper helemaal los komt.

Stap 5: De nieuwe schokdemper

Wil jij alleen de schokdemper vervangen? Dan dien je de veer te demonteren, maar die staat onder grote spanning. Gebruik een schokdemper (de)montage set om de veer over te zetten van de oude naar de nieuwe schokdemper. Indien je een nieuwe set eronder zet inclusief nieuwe veren (die er al op gemonteerd zitten) kun je deze stap overslaan.

Stap 6: Monteer de nieuwe schokdemper en wielen

Als de nieuwe schokdemper klaar is voor montage, kun je de genoemde stappen in omgekeerde richting doorlopen om hem te monteren. Controleren wel goed of alles vast zit en is aangedraaid op het juiste moment. Hiervoor kan je een momentsleutel gebruiken. Monteer ook de wielen met een momentsleutel, zodat ze goed vast zitten. Als dit alles gedaan is, kan je lekker rondrijden met nieuwe schokdempers!